Megosztok, tehát vagyok

Gondolatok, amik nem feltétlenül nyerik el mindenki tetszését, viszont agyműködésre késztetnek.

Ne legyél vallásos!

2018. október 03. 17:08 - Cal Mooney

Igen, tényleg kimondtam. Mert szeretlek annyira, hogy borzalmasan szarul esik azt látni, ahogy hagyod magad agymosni és irányítani.
Mielőtt hörögve védenéd a hitedet, hadd szögezzek le valamit: hited lehet, sőt legyen is. Hinni jó, és érdemes. Hinni olyasmiben szokás, ami belőled fakad, magadból, a saját világodból ered, és nem befolyásolja senki más. Hiszel egy életstílusban, hiszel egy filozófiai elvben, hiszel a szerelmedben, a szüleidben, a gyerekedben, a barátodban. Hiszel abban, hogy holnap is felkel a nap, és hiszel abban, hogy az élet értelme a szeretet. Vagy bármi egyébben. Komolyan, higgy akár abban is, hogy a Nap forog a Föld körül, vagy abban, hogy holnap világvége lesz.

De itt jön a nagy különbség.

A hit addig tart, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője.
Ha rávezetnek, hogy igenis a Föld forog a Nap körül, és holnap se jön el az armageddon, elfogadod, és ennek megfelelően változik meg a hited, mert értelmes ember vagy, és tudod, hogy a hit rugalmas, a hit változtatható, a hit nem a tények ellen való dolog.

A vallás viszont nem ilyen.

A vallás persze szintén a hiten alapul, de sokkal bonyolultabb annál. Vallásosként te nem abban hiszel, ami belőled fakad, hanem abban, amit mások a saját hitük alapján értelmeznek, vagy amit a hitedre építve körítenek.

Rajzoljuk le.

Hit: meggyőződés ⇒ te.
Vallás: meggyőződés ⇒ közvetítő (próféta, vallási vezető, stb.) ⇒ torzult meggyőződés ⇒ még több közvetítő (szent szöveg értelmező, szent szöveg modernizáló, az eredeti hit alapján létrejött szekta vagy felekezet, stb.) ⇒ még jobban eltorzult meggyőződés ⇒ (...és még ki tudja, mennyi ilyen közvetítő, torzító tényező) ⇒ te.

A hit flexibilitása a közvetlenség miatt természetes és hatékony. A vallás viszont a sok emberi tényező, és az általuk (tehát NEM istenek, földöntúli entitások és erők által) hozott szabályok és dogmák miatt egyáltalán nem rugalmas, és nem hagy téged a saját tempód szerint változni, alakítani a hiteden, meggyőződni és ráébredni dolgokra.

Hogy is néz ki ez megint folyamatábrán?

Hit vs. tények: meggyőződés ⇒ a meggyőződés ellen szóló tény ⇒ te, aki a tény alapján saját gondolkodásod szerint tudod változtatni a meggyőződésedet.
Vallás vs. tények: meggyőződés és az összes torzító közvetítő alapján számodra kötelezővé tett hit és életmód ⇒ a meggyőződés ellen szóló tény ⇐ az összes közvetítő, aki minden tény ellenére ragaszkodik az általuk képviselt dogmákhoz, ezért kötelez téged, hogy ne fogadd el a tényeket ⇒ te, aki a tények ellenére vakon mész mások után.

stayclean.png

A hit soha nem követelt meg tőled olyan dolgokat, amelyek az élet, a szabad, korlátok nélküli emberi viselkedés ellen valók. A vallás igen. A hit sosem mondta, hogy takard el az arcod, hogy mások előtt viselj mindig parókát, hogy ne egyél ezt vagy azt, hogy mit tilos hajnalban és mit tilos éjjel, hogy kire hogyan nézhetsz, hogy mikor kell hová menned és mit csinálnod. Azt a vallás mondta, pontosabban azok a fent említett közvetítők és torzítók, akiknek ez akkor, abban a pillanatban érdekében állt. Belegondoltál már, hogy böjt idején azért nem eszel húst, mert egy távoli országban ez évezredekkel korábban higiéniai követelmény volt, amire később ráhúztak egy vallási maszlagot? Gondolkoztál valaha azon, hogy egyes felekezetek papjainak csak azért nem lehet felesége (pontosabban sem az, sem egyéb szexuális kapcsolata), mert ezer éve a vallás (mint intézmény) ezzel igyekezte megvédeni a hírnevét és a vagyonát, és ezt a kötelezettséget utólag írták bele a messiásnak tartott illetőről szóló történetekbe? Felfogtad, hogy két (egymással egyébként harcban álló) vallás is azért követeli meg egyaránt a nők arcának eltakarását, hajuk paróka alá rejtését, mert sok száz, vagy épp ezer éve csak így lehetett szabályozni az akkori társadalom számára károsnak tekintett szexuális kihágásokat, így vallási színezetet adtak a dolognak?

És mennyi ilyen van még! Egykori babonák, amelyek rossz értelmezés miatt kötelezővé váltak, vagy épp társadalmi csoportok által kitalált szabályok, amelyeket akkoriban csak úgy tudtak betartatni, ha (utólag) istenek és próféták szájába adták őket! Szombaton nem kapcsoljuk be a tévét, mert az elektromosság tűzgyújtásnak számít, az pedig munka, és az tilos... Atyaég, hogy hiheti el bárki, hogy ez ebben a formában isteni parancs?

Abba pedig végképp nem megyek bele, hogyan lehet még most, 2018-ban is lehetséges az, hogy kormányok, politikai és gazdasági erők vallási köntöst felvéve igyekeznek a választóikat, polgáraikat, alattvalóikat afelé irányítani, hogy őket kövessék, rájuk szavazzanak, nekik dolgozzanak. De ez egy másik téma, majd egyszer talán kifejtem.

univerzum.png

A világ hatalmas és teljességében megismerhetetlen. Viszont egyre többet és többet tudunk meg belőle, térben és időben is növekszik a tudásunk. Túllátunk a naprendszeren, sőt az univerzumunkon is, ahogy belelátunk az élővilág és az anyag mind apróbb részecskéin az atomokon, elektronokon át a kvarkokig. És mégis, a vallások még mindig körömszakadtáig ragaszkodnak az elavult dogmáikhoz, vagy kétségbeesve próbálják megmagyarázni, hogy a kvark és az univerzum igenis szerepelt az ő világukban is, csak máshogy hívták.

És tudod mit? Még ez se baj. Csak lásd, hogy minden változik. Tőlem továbbra is higgyél Jézusban, Jahvéban, Allahban, a nirvánában, vagy a lélekvándorlásban, de akár a repülő spagettiszörnyben és az ezer csápos Cthulhuban is, ha úgy tartja kedved. De egyrészt azért higgy benne, mert te hiszel, és ne azért, mert azt mondják, vagy ezer éves könyvekben általad nem ismert emberek leírták. Másrészt pedig hittel vagy anélkül, de engedd el a dogmákat: bontsd ki a hajad, ereszd le a kendőt, ne menj szombaton vagy vasárnap kötelezően egy kőépületbe mások által celebrált hitmagyarázatnak behódolni. Ne hordj pajeszt, ne metéltesd körül a gyerekedet, ne borulj le nyugat felé, ne imádj szentképeket és egy kereszt alakú kínzóeszközt, mert papok, lelki vezetők, vagy épp a családod erre kötelez. Csak higgy, vagy ne higgy - ott belül. Mert a hitnek ott a helye. És hagyd, hogy a hited veled és a világgal együtt formálódjon. Engedd be az újabb és újabb igazság-szeleteket úgy, ahogy neked kényelmes.

Legyél szabad.
Legyél önmagad hite.
Köszönöm.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megosztok.blog.hu/api/trackback/id/tr2014279619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása